enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,3659
EURO
34,9545
ALTIN
2.325,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Cafer NALÇACI

Erca Yön. Krl. Bşkn., İnşaat Müh. D.U. Pera Company Ceo, Evli, 2 Çocuk Babası, Türk, Atatürk, Türkiye Sevdalısı

Kahramanmaraş Konut Piyasası ve Virüsün Etkileri

02.04.2020
380
A+
A-

Kahramanmaraş ilinde yaklaşık 12 yıldır konut ve değerleme sektörü içerisindeyim. Bu zamana kadar onlarca konut ürettik, binlerce konut değerlemesi çalışması yaptık. Bir çok firmanın zor günler yaşadığı, bir çok badireler atlatan konut sektörü uzunca bir süredir soluklanmayı bekliyor.

2018 Yılında yaşanan krizler ve doların artışı ile hammadde fiyatlarında yaşanan yükselmeler konut piyasasını bir anda bıçak gibi kesmiş inşaat sektörü çok büyük zorluklar yaşamıştı. Bir çok firma bu süreçte iflas etmiş bir çok firma ise inşaatı bırakmak zorunda kalmıştı. Neydi İnşaat piyasasını bu hale getiren durum? En önemlisi maliyet artışlarıydı bir diğeri arsa oranlarının astronomik yükselmesiydi, konut arzının çok fazla yüksek faiz oranları ve alım gücündeki düşme sebebi ile talebin az olmasıydı. 2018 ve 2019 yılı bu şekilde geçtikten sonra 2020 yılında herşeyin düzelmesini bekliyordu sektör temsilcileri.

2020 yılı başlarında konut sektöründe arzın minumum düzeye inmesi bizleri heyecanlandırmıştı. Artık konut yapmanın zamanının geldiğini konut fiyatalarında artışların beklendiğini belirtmiştik. Arsa oranları %10 oranında aşağı yönlü eğilim göstermişti. 2018 yılında 1000 – 1500 TL birim fiyat bandında hareket eden konut birim fiyatları ise bir anda 1600 – 2500 Bandına yükselmişti. Bu durum inşaat piyasasında kıpırdanmaya sebep olmuş ve ruhsat alımlarında bir artış yaşanmaya başlamıştı.

Gelelim günümüze; Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü, virüs sebebi ile herkesin sağlık derdine düşmesi ve yatırımların bir anda yine bıçak gibi kesilmesi.

İnşaat sektörü üzerindeki kara bulutlar bir türlü kalkmıyor. Rusya uçağının düşürülmesi, Darbe, Terör, Savaş, Küresel Kriz şimdi de Virüs. Virüsün etkilerinin tüm yaz boyunca sürmesi durumunda inşaat sektörü tekrardan çok büyük bir dar boğaza girebilir. İnşaat firmaları genelde ödemelerini yaz aylarına biriktirirler ve yaz aylarında ödenmek üzere bolca çek yazarlar. Hareketlenen konut sektörü sayesinde de genelde bu borçlar ödenir ve çarklar dönmeye devam eder. Ülkemiz ve dünya daha önce hiç yaşamadığımız şeyler yaşıyor bu sebepten sonuçlarını da kestirmek bir o kadar zor görünüyor.

Son olarak gelecek tahmini ile yazıyı bitirelim;

Virüs yaz başında biterse konut fiyatlarında artışlar yaşanır, müteahhitler maliyet artışları sebebi ile yükselttikleri fiyatlara arzın çok az olması sebebi ile daha da eklerle ve alımlar zorlaşır.

Virüs olayı yaz sonunda biterse konut fiyatları sabit ilerler çünkü aşağı yönlü satışlar görmemiz çok zor zaten herkes maliyet fiyatına satışlar yapıyor. Yaz sonunda bitmesi durumunda bazı çok uygun satışlar olur ama bunlar halkı etkilemeyen şeyler olarak kalır. İnşaat sektöründeki yara derinleşir.

Ev alacaklara ise virüsten dolayı çıkamıyor yeni ev bakamıyoruz ve geleceğimizi göremiyoruz. Bu günler atlatıldığında ev almak için geç kalmayın çünkü ciddi fiyat artışları kapıda.