Deva partisi Kahramanmaraş milletvekili İrfan Karatutlu, görev sürecinin 1 yılını değerlendirmek üzere şehirde görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Görev süreci boyunca mecliste 25 kez söz aldığını ve 10’a yakın basın toplantısı düzenlediğini belirten Karatutlu, şehrin sorunlarının çözülmesi için Bakanlardan randevular alarak görüştüğünü söyledi
6 Şubat depremi, uygun olmayan alanlar, orta hasarlılar, rezerv alanlar ve TYP gibi şehrin gündeminde olan sorunlara da değinen Karatutlu, şehri görmeyen ve bilmeyen üst düzey bakanlık bürokratlarının Ankara’dan projeler göndererek uygulamaya çalıştığını belirtti.
6 Şubat depremlerinin öncesinde geleceğinin çok kez dile getirdiklerini ifade eden Karatutlu, şunları kaydetti:
“Peki depreme hazır mıydık kurum ve kuruluşlar olarak? Maalesef hazır olmadığımızı biz ilk 2-3 günde gördük. Herhangi bir doğru düzgün yardım alamadık. Depremin büyüklüğü, şiddeti ve alanı tabii ki biz bunlara kabulüz. Ama en azından kendi yağımızda kavrulacak bir şekilde bir depreme hazırlık grubu kurabilirdik. AFAD‘la, Çevre Şehircilikle ama maalesef depreme yerel anlamda ve ülke genelinde hazır olmadığımızı gördük. Bütün bunların üzerinden yaklaşık 16 ay geçti. Peki deprem sonrası üçüncü safha biliyorsunuz hazırlık safhasıydı. Müdahale safhasıydı ve de şu anda iyileştirme safhasındayız. Yaklaşık olarak 16 aydır o iyileştirme safhası sistemli bir şekilde ilerliyor mu? Maalesef ki sizde biliyorsunuz Kahramanmaraş’ın her türlü problemi aynı şekilde devam ediyor. Örneğin en önemli problemimiz nedir? Barınma sorunu. Çünkü binlerce binamız yıkılmıştı, barınma sorunluydu ve bu barınma ile ilgili şu anda binlerce insanımızın konteynır kentlerde olduğunu biliyoruz.”
Orta hasarlı bina ve uygun olmayan alan mağdurlarının yanlarında olduklarını ve bunların bir an önce çözülmesi gereken bir sorun olduğunu ifade eden Karatutlu, “İnsanların bir kısmına alelacele ağır hasar, orta hasar ve hafif hasar gibi bir binalarına tanı konuldu. Ama bunların birçoğu yanlış olduğu gözlemlendi ve bu süreç içerisinde orta hasarlılar özellikle güçlendirileceği söylenirken bakanlık yıkım yönünde tavır koydu. Siz de biliyorsunuz yaklaşık olarak bu arkadaşlarımızla biz 10 aya yakındır çeşitli eylemlerde bulundular. Bunlar demokratik hak arayışı şeklindeydi hiçbir şekilde kamuoyuna zarar verici bir eylemde bulunmadılar ve haklarını aradılar. Doğru bir arayıştı, ben de bir milletvekili olarak, yeri geldi birlikte yürüdük, yeri geldi onların taleplerini mecliste dile getirdim. Bugün orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için yavaşta olsa belediyeler tarafından ruhsatlar verilmekte bu iyiye işaret. Akabinde şu an ben şehrimizin en önemli sorunlarından olan “Uygun Olmayan Alan” sorunu. Maalesef ki birkaç farklı raporun çıkmasıyla bölgede bu tür bir uygulama var şu anda. Biz inanıyoruz ki bunun yeniden değerlendirme ile birlikte binlerce bağımsız binanın bundan zarar göreceğini biliyoruz ve bu bölgenin depremde 7.7, 7.8 şiddetinde depremde zarar görmediklerine göre en azından mevcut binaların korunarak devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bölgenin zemini iyi olmadığı düşünülerek de yeni binalara izin verilmeyebilir, bu bir tercihtir ama mevcut binaların yok edilmesi ne ülkemize ne şehrimize maddi anlamda nede devletimize kaldırabileceği bir yüktür. Ne de buradaki oturan insanlarımızın böyle bir muameleyle karşılaşmasını istemeyiz.” Dedi.