enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
34,8379
EURO
36,7239
ALTIN
3.006,20
BIST
10.105,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Az Bulutlu
15°C
K.Maraş
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Açık
14°C
Cuma Açık
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
10°C
Döviz Bilgileri
DOLAR
34,8379
EURO
36,7239
ALTIN
3.006,20
BIST
10.105,58

Op. Dr. Özgür Ortak kireçlenme hakkında yanlış bilinenleri açıkladı

Op. Dr. Özgür Ortak kireçlenme hakkında yanlış bilinenleri açıkladı
REKLAM ALANI
A+
A-

Kireçlenme Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Kütletilir mi ?

Kireçlenme veya tıp literatüründeki ismiyle osteoartrit, dünyadaki milyonlarca insanın yaşadığı kronik eklem rahatsızlıklarından biridir. 40 yaş üstündeki kişilerde görülme sıklığının artmasıyla birlikte ağır yük taşımak gibi fiziksel hareketlerde bulunan bireylerde de sıklıkla görülür.

Eklem kireçlenmesi, eklem hastalıklarının yaşanmasına neden olan en büyük sebeplerin başında gelir. Kireçlenmeden etkilenen eklemler ise başparmak, diz, bel, kalça ve boyun eklemleridir.

Avrasya Hastanesi ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak kireçlenme ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve alınması gereken önlemleri detaylıca açıklıyor.

Kireçlenme Nedir?

Kireçlenme, kemiklerin uçlarını saran kıkırdak dokunun zamanla aşınması ve yıpranmasıyla ortaya çıkar. Zaman içerisinde kemikler parçalanabilir ve eklem içinde birikmeler oluşabilir. Eklemlerde oluşacak birikmeler ise vücutta iltihap oluşmasına ve sonrasında ise ağrı ataklarına neden olabilir.

Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesi, obezite, sporcu yaralanmaları, eklemlerin aşırı kullanılması ve genetik yatkınlık gibi etkenler kireçlenme riskini önemli ölçüde artırır. İdeal kilonuzu koruduğunuz takdirde, diz, kalça ve belinizde oluşabilecek kireçlenmenin önüne geçebileceğiniz gibi kilo kaybıyla kireçlenmenin ilerlemesini de azaltabilirsiniz.

Eğer kıkırdak yapınızda genlerinizden kaynaklı kalıtsal sorunlar varsa bu durum eklemlerin daha hızlı bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca eklemlerin aşırı şekilde kullanılması da kireçlenme riskini önemli oranda artırmaktadır.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Oldukça sinsi bir hastalık olan kireçlenmenin belirtileri yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşir. Kireçlenmenin en önemli belirtisi oluşan ağrılardır. Süreklilik kazanan ağrılar günlük işlerinizi yapmanızı dahi işkenceye dönüştürebilir. Dolayısıyla belirtilerin daha kötü hastalıklara dönüşmemesi için hızlı aksiyon almak adına mutlaka doktorunuzla iletişim kurmalısınız.

İlerleyen yaşlarda oluşan kireçlenmenin ağrıları kalıcı olabilir ve dayanılmaz olabilir. Hareket edilmesiyle kireçlenme ağrıları daha fazla hissedilir. Bundan dolayı hastaya dinlenmesi, kendini fazla yormaması ve ağırlık kaldırma gibi hareketlerden sakınması önerilir.

Kireçlenme Semptomlarını genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağrı
  • Sertlik
  • Hassasiyet
  • Esneklik kaybı
  • Eklemlerden gelen gıcırtı sesleri
  • Şişkinlik

Kireçlenme Tedavisi

Kireçlenme geri döndürülemez bir hastalıktır ancak tedavi yöntemleri sayesinde ağrılarınızı azaltabilir daha iyi hareket edebilir ve hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz.

  • Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem veya losyon önerebilir.
  • Fizik tedavi uzmanı gözetiminde eklemlerinizin etrafındaki kasları güçlendirmeye ve esnekliğinizi artırmaya yönelik egzersizler yapabilirsiniz.
  • Kilo vermeniz, eklemlerinizde yaşanan gerilimin azalmasını sağlar.
  • Reçeteli anti-enflamatuar veya ağrı kesiciler yardımıyla eklemlerinizdeki şişkinlik ve ağrıyı azaltabilirsiniz.
  • Doktorunuzun tavsiyesi üzerine kullanabileceğiniz eklem koruma aksesuarlarıyla acınızı artıracak hareketleri önleyebilirsiniz.
  • Uygun durumlarda eklem içine yapılan lokal enjeksiyon uygulamalarıyla rahatlayabilirsiniz.
  • Diğer yöntemlerin etkisiz kaldığı durumlarda, cerrahi operasyonlar gerekebilir.
  • Eklem protezi ameliyatı sayesinde hasarlı ekleminiz plastik ya da metal parçalarla değiştirilebilir. 
  • Osteotomi sayesinde dizlerinizin tekrardan hizalanması sağlanır. Ayrıca operasyon sayesinde vücut ağırlığınız dizinizin yıpranan kısmından uzaklaştırılır.

Peki halk arasında “kütletme” tabir edilen hareketlerin kireçlenmeye bir faydası var mı ? Kesinlikle kireçlenmeye tedavisine bir faydası olmadığı gibi uzmanlarca yapılmaması felç dahil ciddi riskler içermekte.

REKLAM ALANI