enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
38,3053
EURO
43,5862
ALTIN
4.075,77
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Çok Bulutlu
25°C
K.Maraş
25°C
Çok Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Döviz Bilgileri
DOLAR
38,2789
EURO
43,3908
ALTIN
4.063,02
BIST
9.312,13

Akademisyenler, Edebiyatın Düşündürücü Gücünü Ele Aldı

Akademisyenler, Edebiyatın Düşündürücü Gücünü Ele Aldı
REKLAM ALANI

Büyükşehir Belediyesinin 5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında KSÜ ev sahipliğinde “Edebiyatın Düşündürücü Gücü” temalı konferans gerçekleştirildi. Programda; edebiyatın toplumlar üzerindeki derin etkisi, dilin evrimi ve değişimi, tarihsel süreç içerisinde edebiyatın birey ve topluluk kimliğini nasıl şekillendirdiği gibi konular geniş bir perspektiften ele alındı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri, edebiyatseverleri bir kez daha şehrin kültür merkezlerinde buluşturmaya devam ediyor.

Başladığı günden bu yana yoğun ilgi gören etkinlikler kapsamında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Edebiyatın Düşündürücü Gücü” temalı özel bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa; KSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Poyraz, KSÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Somuncu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Sarı ve Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Gültekin konuşmacı olarak katıldı.

Akademisyenler, Edebiyat ve Toplum İlişkisini DeğerlendirdiYoğun katılımla gerçekleşen programda; edebiyatın toplumlar üzerindeki derin etkisi, dilin evrimi ve değişimi, tarihsel süreç içerisinde edebiyatın birey ve topluluk kimliğini nasıl şekillendirdiği gibi konular geniş bir perspektiften ele alındı.

Katılımcılar, klasik ve modern toplumlarda edebiyatın rolü üzerine yaptıkları çözümlemelerle edebiyatın sadece bireysel bir ifade alanı değil, aynı zamanda kolektif bilinci etkileyen güçlü bir araç olduğuna dikkat çekti. Program sonunda edebiyatseverler, konuşmacılara yönelttikleri sorularla hem edebi tartışmalara katılma hem de kendi düşüncelerini paylaşma fırsatı buldu.

“Dil Yaşayan Bir Organizmadır”KSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Poyraz, edebiyatın toplumların düşünce yapısını nasıl şekillendirdiğini ve tarihi boyunca bireylerin duygu dünyasına nasıl yön verdiğini anlattı. Edebiyatın yalnızca bir estetik alan değil, aynı zamanda toplumsal bir hafıza taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Selim Somuncu, edebiyatın dil üzerindeki etkilerini ve zamanla dildeki dönüşümleri ele aldı. Dilin yaşayan bir organizma olduğunu ifade eden Somuncu, edebi eserlerin bu canlı organizmanın en önemli belgeleri olduğuna dikkat çekti.

“Edebiyat ve Sanat, Toplumu Düşünmeye Sevk Eder”Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, klasik edebiyat metinleri ile modern edebiyat arasındaki bağlantılara değinerek, geçmişten bugüne taşınan kültürel kodların edebiyat aracılığıyla nasıl aktarıldığını örneklerle ortaya koydu. Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Sarı, modern toplumlarda edebiyatın bireysel kimlik inşasındaki rolünü inceledi. 

Gaziantep Üniversitesinden Doç. Dr. Mustafa Gültekin de, edebiyatın düşündürücü gücüne vurgu yaparak, sanatın insanı hem bireysel hem de toplumsal düzeyde düşünmeye sevk eden en etkili araçlardan biri olduğunu ifade etti. Edebiyatın eleştirel düşünceyi besleyen yapısından örneklerle söz etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.