Büyükşehir Belediyesinin 5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında KSÜ ev sahipliğinde “Edebiyatın Düşündürücü Gücü” temalı konferans gerçekleştirildi. Programda; edebiyatın toplumlar üzerindeki derin etkisi, dilin evrimi ve değişimi, tarihsel süreç içerisinde edebiyatın birey ve topluluk kimliğini nasıl şekillendirdiği gibi konular geniş bir perspektiften ele alındı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri, edebiyatseverleri bir kez daha şehrin kültür merkezlerinde buluşturmaya devam ediyor.
Başladığı günden bu yana yoğun ilgi gören etkinlikler kapsamında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Edebiyatın Düşündürücü Gücü” temalı özel bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa; KSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Poyraz, KSÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Somuncu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Sarı ve Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Gültekin konuşmacı olarak katıldı.
Akademisyenler, Edebiyat ve Toplum İlişkisini DeğerlendirdiYoğun katılımla gerçekleşen programda; edebiyatın toplumlar üzerindeki derin etkisi, dilin evrimi ve değişimi, tarihsel süreç içerisinde edebiyatın birey ve topluluk kimliğini nasıl şekillendirdiği gibi konular geniş bir perspektiften ele alındı.
Katılımcılar, klasik ve modern toplumlarda edebiyatın rolü üzerine yaptıkları çözümlemelerle edebiyatın sadece bireysel bir ifade alanı değil, aynı zamanda kolektif bilinci etkileyen güçlü bir araç olduğuna dikkat çekti. Program sonunda edebiyatseverler, konuşmacılara yönelttikleri sorularla hem edebi tartışmalara katılma hem de kendi düşüncelerini paylaşma fırsatı buldu.
“Dil Yaşayan Bir Organizmadır”KSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Poyraz, edebiyatın toplumların düşünce yapısını nasıl şekillendirdiğini ve tarihi boyunca bireylerin duygu dünyasına nasıl yön verdiğini anlattı. Edebiyatın yalnızca bir estetik alan değil, aynı zamanda toplumsal bir hafıza taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Selim Somuncu, edebiyatın dil üzerindeki etkilerini ve zamanla dildeki dönüşümleri ele aldı. Dilin yaşayan bir organizma olduğunu ifade eden Somuncu, edebi eserlerin bu canlı organizmanın en önemli belgeleri olduğuna dikkat çekti.
“Edebiyat ve Sanat, Toplumu Düşünmeye Sevk Eder”Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, klasik edebiyat metinleri ile modern edebiyat arasındaki bağlantılara değinerek, geçmişten bugüne taşınan kültürel kodların edebiyat aracılığıyla nasıl aktarıldığını örneklerle ortaya koydu. Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Sarı, modern toplumlarda edebiyatın bireysel kimlik inşasındaki rolünü inceledi.
Gaziantep Üniversitesinden Doç. Dr. Mustafa Gültekin de, edebiyatın düşündürücü gücüne vurgu yaparak, sanatın insanı hem bireysel hem de toplumsal düzeyde düşünmeye sevk eden en etkili araçlardan biri olduğunu ifade etti. Edebiyatın eleştirel düşünceyi besleyen yapısından örneklerle söz etti.