enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
34,8916
EURO
36,7809
ALTIN
3.011,60
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Açık
14°C
K.Maraş
14°C
Açık
Cuma Açık
11°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Döviz Bilgileri
DOLAR
34,8764
EURO
36,7293
ALTIN
3.040,13
BIST
10.104,87

Çokran Mavigöl Şelalesi

Çokran Mavigöl Şelalesi
REKLAM ALANI
01.03.2021
A+
A-

Kahramanmaraş’ın en çok ilgi gören noktalarından biridir Çokran Şelalesi. Merkez ilçeye bağlı olan ve aynı ismi taşıdığı Çokran Köyü’nde bulunur. Kahraman şehrin en güneydeki köylerinden biri olan çokran, Büyükşehir yasasıyla birlikte artık mahalle olmuştur. Şehir merkezine 54 km uzaklıkta. Havası, suyu ve doğası ile el değmemiş bir mekân. Birbiri ardına sıralanan barajlarla göle dönen Ceyhan Vadisinin sol sahilinde, Sır Barajının bittiği Berke Barajı’nın başladığı yerde, dik bir yamaçta, ormanların arasında bulunup kendi halinde, içerisindeki nimetleri ile hayata tutunulan faaliyetleri var. Bu sebepten dolayı ulaşımda zorluk yaşanmaz.

Bu doğa harikası bölge, özellikle son yıllarda turistlerin ilgisini çekmiştir. Birkaç yıl öncesine kadar yalnızca yöre halkının bildiği 15 metre yüksekliğinde Mavigöl Şelalesi ve şelalenin döküldüğü yerde kayaların arasında oluşmuş Göğ Bünet (doğal su birikintisi, bent) yöre sakinlerinin havuza verdikleri isim, bölgeyi ilk keşfeden doğaseverler ise şelaleye ayrıca bir isim verilmesini düşünmüşler ve Mavigöl Şelalesi’ni layık görmüşlerdir.

Dağ ve yayla turizminde önemli bir nokta olmaya her geçen gün yaklaşan Çokran Şelalesi’nin suları 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Suların döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşmuştur ve şelaleyi en çok ziyaret edenler arasında dağcılar yer almaktadır. Dağcılar ve doğaseverler sıklıkla giderek stres atıyor. Doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbeden şelale, yeşil ve mavinin her tonunu bünyesinde barındıran manzarasıyla doğal stüdyo imkanı da sağlıyor. 15 metrelik şelale uzaktan bir gelin duvağını andırıyor. Yaklaştıkça şelalenin döküldüğü yeri 3 tarafı kaya duvarlarla çevrili daire şeklindeki çapı yaklaşık 9 metre olan Göğ Bünet’i  görüyor ve bütün yorgunluğunuzu unutuyorsunuz. Tabanı ince kum tabakası ile kaplı. Derinlik havuzun girişinde 1 buçuk metre iken şelalenin döküldüğü yere doğru 2,5 metreye ulaşıyor. Ağustos ayında su sıcaklığı serinlemek ve yüzmek için çok ideal ve üşütmeyecek bir sıcaklığa sahiptir. Tahmini 16-17 derece. Mavigöl Şelalesi yılın her mevsimi çağlıyor olup , öyle kar sularıyla oluşan birkaç aylık dönemsel şelalelerden olmayıp, bölgenin rakımı da 300 ile 800 metre arasında değiştiği için buralara hiç kar düşmüyor. Yılın her mevsimi yağmurlu olmayan günler dışında ziyaret edebilir, Nisan ayına kadar yükseklerdeki eriyen karlar ve yağmurlar nedeniyle şelale çok kuvvetli akmakta olup ve havuz etrafıyla birlikte sulara gömülüyor.

 Kahramanmaraş ve çevre illerden günübirlik ulaşım mümkün olduğu için Mavigöl son yıllarda ilgi odağı olmaya başlamıştır. Bu doğal ortama gelirken zorlu olsa da yürümeyi göze almalı, şelalenin yüzünüzü okşayan damlacıklarını hissetmelisiniz. Çokran’a gelirken eliniz boş gelebilir yol üstündeki köylerden de tüm yiyeceklerinizi temin edebilirsiniz.

REKLAM ALANI