enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,3373
EURO
34,9659
ALTIN
2.325,93
BIST
9.103,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,3713
EURO
35,0024
ALTIN
2.325,92
BIST
9.099,63

Döngel Mağaraları

Döngel Mağaraları
18.11.2020
420
A+
A-

Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 50. km.sinde yer alan karayolu üzerinde Döngel beldesi merkezine doğru dönerek alabalık tesisi ve Döngel Mağaraları tabelalarını takip ederek bölgeye ulaşabilir ve araba ile 50 dakikada ulaşılan Döngel, otobüs terminalinden her saat gidilebilir .Göksun ile Kahramanmaraş arası mola vermek için ideal doğa harikası yer. Bölge 2 ayrı bölümden oluşmakta. Anayoldan Döngel Köyü sapağından ulaşılan alt kısım, yukarıdan birçok koldan gelen suların geniş ağaç gölgelerinin altındaki piknik masalarının yanından geçerek oluşturduğu küçük bir piknik cenneti.  Kahramanmaraş topraklarında ilk yerleşimi ise İ.Ö 40.000-10.000 Paleolitik Dönem’de bu mağaralarda başlıyor. Bölgeye yerleşme yaklaşık 1960′larda başlamıştır. Öncelikle pek talep görmemiş fakat zamanla yaygınlaşarak “köy merkezi” olmuştur. Bu çalışmalarda göstermektedir ki ülkemizin en eski yerleşim alanlarından biridir.

Mağaralara piknik alanından yukarı doğru yapılacak muhteşem manzara eşliğinde 10 dakikalık bir yürüyüşle de ulaşılabiliyor. Üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşuyor. Mağaraların girişi mesire alanında yaklaşık 100 metre yukarıda bulunuyor ve mağaranın içerisindeki dev galerileri, güvercin yuvalarını ve Döngel Köyü’nün eşsiz manzarasını görmek mümkün. Dünyanın 8. harikalığına aday bir yerdir. Tekir’den batan büyük bir su kütlesi çağlayanlar halinde bu mağaralardan çıkar. Bu bölgedeki en önemli mağaralardan biridir. Mağaranın tabandan tavana kadar olan yüksekliği ise 120 metre olan bu muhteşem şelâle, dünyada yüksekliği 100 m’yi aşan ve parmakla sayılabilecek birkaç şelâleden biridir. Aynı zamanda Döngel Mağaraları’nda bulunan şelâle, dünyada ender görülen yeraltı şelalelerinden biridir. Bu ölçekte bir yeraltı şelâlesi ülkemizde bulunmamaktadır. Eşsiz bir görünümü vardır.

Mağaranın etekleri ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı Kahramanmaraş halkının ve ziyaretçilerinin en uğrak yerlerinden biri olan Döngel Mağaraları ayrıca şehrin en gözde piknik alanlarından biridir. Güzelliği, görenleri hayran bırakır. Etrafı Sarp kayalık ve çalılıklarla ve yer yer çam ağaçları ile kaplıdır. Çağlayanlar halinde akan suyunda alabalık avlanır. Heyecan arayanlar yaz aylarında yukarıdaki mağaranın içine inebilir, derinlerdeki küçük gölcüklerde buz gibi suyun içerisinde sıradışı bir yüzme deneyimi yaşayabilir. Çevrede bulunan köylerin elektrik ihtiyacını karşılayan “Tekir-Döngel Hidroelektrik Santralı”da burada kurulmuştur. Su, elektrik santraline alındığı için tepeden ancak damlalar halinde sızmalar görülebiliyor.

Mağaralara ise ulaşım için bir yol bulunmamaktadır. Meraklı olanları 15-20 dakikalık tırmanışla mağaraların ağzına ulaştıracak epeyce dik  bir patika var. Anlatıldığına göre bir ara köye su almak için mağaranın içine girilmiş, ancak yükseklik farkından dolayı bu mümkün olmamıştır. Girişten hemen sonra ufak bir göleği geçmek gerekiyormuş; oyukta yolun üçe ayrıldığı söylenmektedir. Oyuğa girenler sadece yolun birine devam etmişler. Fakat suyun soğukluğundan ve karanlıktan dolayı daha ileri gidilmemiş, geri dönmeyi uygun görmüşlerdir. Mağara çok karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, mesire alanındaki vadiyi takip ederek de mağara içindeki galerilere ve diğer küçük göllere ulaşmanız mümkün. Yöre halkı bu göllere isimler bile vermiş. Köpüklüce, Keşiş’in Gölü ve Nur Gölü bunlardan birkaçı. Vadiyi takip ederken ulaşabileceğiniz bu göllerin bazılarına profesyonel tırmanış ekipmanlarınız olmadan girmenizin çok zor olacağı belirtiliyor. Çocuklu aileler ve yaşlılar için mağaraların uygun olmadığı kesindir.