enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,3918
EURO
35,1481
ALTIN
2.325,22
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,3258
EURO
35,1397
ALTIN
2.296,21
BIST
9.055,75

Galgamaç şelalesi

Galgamaç şelalesi
29.12.2020
928
A+
A-

Andırın ilçesinde doğa tutkunlarının uğrak noktası Toprakhisar Kanyonu’ndaki Galgamaç Şelalesi, doğal güzelliğiyle adeta büyülüyor. Onikişubat ilçesine 60 km uzaklıkta olan şelale, Topçalı ve Alanlı sınırlarındaki Toprakhisar Kanyonu içerisinde yer almaktadır. Kanyon içerisindeki çayın adı, Toprakhisar Çayı olduğundan kanyon adını bu çaydan alıyor. Toprakhisar Kanyonu, Başkonuş Yaylası ile Balk Dağı’nın arasında kalan derin ve sarp geçitlerin olduğu bir vadide yer almaktadır.

Kanyonun uzunluğu 7-8 km civarında olup,  kanyon bu çay üzerindeki Şarlak şelalesinden başlayıp, Düldül dağının dibinde, Ceyhan nehrine kavuştuğu yerde son buluyor. Kanyonun içerisinde şelaleden düşen suyun kayalarda yaptığı aşınma sonucunda, yer yer insan boyunu aşan görülmeye değer küçük göletler ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Ayrıca Kanyon içerisinde Dar Geçit denen bir yer var ki, buradan geçmek cesaret ister.

Çevre halkı özellikle Kahramanmaraş’ın en önemli doğa turizm bölgelerinden biri olan Başkonuş Yaylasına yakınlığı ile ziyaretçilerin dikkatini çeken Galgamaç şelalesinin, kanyon içerisinde yapılacak düzenlemelerin ardından önemli bir turizm potansiyeli üstleneceğini belirtiyor.  Andırın’da bulunan 7 kilometre uzunluğunda Toprakhisar Kanyonu’nda çağlayanlar, doğal havuzlar ve irili ufaklı şelaleler ziyaretçileri büyülemekle beraber, karşı karşıya geldiğiniz anda yeşilin rengine, suyun berraklığına doyamayacağınız, kendinizi adeta karpostal içinde hissedeceğiniz ender yerlerden biri olan ve 20 metre yüksekten akan Galgamaç şelalesi, görünüşü ile gelen ziyaretçileri adeta büyülüyor.

 Kanyonda gezerken sadece bir avuç gökyüzünü görürsünüz. Bölgedeki orman örtüsü zengin ve sağlıklı bir bitki örtüsüne sahip olup kanyon boyunca Kızılçam hakim durumda. Ayrıca yer yer küçük gruplar halinde doğu çınarı, defne, yabani zeytin, sakız ağacı, söğüt ve incir ağaçları bulunmakta. Toprak zeminde; alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, kekik, yabani nane, eğrelti otları ve sarmaşık çeşitleri görülmekte. Bölgede istediğiniz bir yerde çadırınızı kurabilir ve bu doğal güzellikler içinde huzurlu bir tatil yapabilirsiniz. Kanyonun en gözde yeri ise doğa harikası Galgamaç Şelalesi. Adana Profesyonel Doğa ve Su Sporları Kulübü üyeleri de, derin ve sarp geçitlerin bulunduğu vadide doğa yürüyüşü yapmışlar. Kanyon içerisinde zorlu bir yürüyüşün ardından bölgeye ulaşan doğa tutkunları ip emniyeti yardımıyla şelaleye indiklerinde, Berke Barajı’na dökülen Toprakhisar Çayı üzerinde bulunan Galgamaç Şelalesi’nin soğuk sularına giren, doğal havuzunda yüzen kulüp üyeleri unutulmayacak bir gün yaşadıklarını anlatmışlar.