enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
34,7367
EURO
36,5541
ALTIN
2.951,51
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Açık
14°C
K.Maraş
14°C
Açık
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Açık
15°C
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Döviz Bilgileri
DOLAR
34,7503
EURO
36,6051
ALTIN
2.963,24
BIST
9.866,73

KSÜ’de Deprem Paneli Düzenlendi

KSÜ’de Deprem Paneli Düzenlendi
REKLAM ALANI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği işbirliği ile “Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Jeoloji ve İnşaat Mühendisliği Yönüyle Değerlendirilmesi” konulu panel düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Fakülte Dekanları, KSÜ personeli ile öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Moderatörlüğünü İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Temiz’in yaptığı panelde İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. M. Metin Köse ve Doç. Dr. İlker Akgönen Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Özbek ve Dr. Öğr. Üyesi Alican Kop panelist olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hüseyin Temiz “Ülkemizin önemli bir bölümü fay hatları ile çevrili. Yakın tarihimize baktığımızda 1939 Erzincan Depremi, 1999 Marmara depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri bizlere depremlere karşı ne kadar duyarlı olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmaktadır. Bundan dolayı Mühendislik Mimarlık Fakültesi olarak özellikle 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremlerin ardından öğretim üyelerimizin sahadan toplamış oldukları verileri ve bilimsel çalışmaları bir araya getirerek inşaat ve jeoloji alanında yapılacak çalışmalara katkı sağlamak istedik. Bu sayede uzun bir zaman bu alanda çalışma yapacak bilim insanlarına ve yerel yönetimlere kaynaklık edeceğini düşündüğümüz bilimsel bilgileri buradan paylaşma fırsatı yakalayacağız.” dedi.

Panelin açılış konuşmasının ardından panelistlerin sunumuna geçildi. İlk sunumu gerçekleştiren Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alican Kop, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin habercisi olan artçı depremlerden ve depremin meydana geliş şekli ile tetiklemiş olduğu faylardan bahsettiği konuşmasında Kahramanmaraş’ın genel depremselliğine dair önemli bilgiler verdi.Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbek ise “Yer Seçimi ve Karşılaşılan Sorunlar” başlığı altında yapmış olduğu sunumunda depremlerin ardından fay hattı geçen ve yapılaşmaya müsait olmayan alanların terkedilmesi gerektiğini aksi halde nasıl bir yıkımın meydana geldiğini şehrin geçmişine ait harita ve hava fotoğrafları eşliğinde dinleyiciler ile paylaştı.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Akgönen ise ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin İnşaat Mühendisliği Yönüyle Ele alınması’ başlıklı sunumunda deprem yönetmeliklerine uygun olmayan yapıların depremden nasıl zarar aldığına ve çok katlı binalarda yapılan yanlış mühendislik uygulamalarına ilişkin saha çalışmalarından örnekler paylaştı.​​​​​​​
İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Metin Köse ise depremlerde yapıların genel titreşim periyotları ile yanlış mühendislik uygulamalarının neden olduğu zararlara ilişkin bilgiler verdi.Panelistlerin sunumlarının ardından soru-cevap olarak devam eden panel günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.