enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,3258
EURO
35,1397
ALTIN
2.296,21
BIST
9.055,75

Sizi Kahramanmaraş’ın Tarihini Derinliklere Götürecek Müzeler

Sizi Kahramanmaraş’ın Tarihini Derinliklere Götürecek Müzeler

Dünyanın oluşumdan bu yana yaşanılan toprakların tarihi olayları, örfleri, adetleri ve orada yaşamış canlılar vardır. Müzeler ise bize bu tarihi en ince detaylarına kadar anlatır. Bizde haberimizde Kahramanmaraş’ta kesinlikle gezilmesi gereken müzeleri sizler için derledik.

1 – KAHRAMANMARAŞ ARKEOLOJİ MÜZESİ

Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş, 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında ise Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan bugünkü mevcut müze binasına taşınmıştır.

1977 yılında temeli atılan Kahramanmaraş Müzesi ek inşaatının tamamlanması için 2003 yılı Eylül ayında başlatılan yeniden projelendirme çalışmaları sonuçlandırılmış ve Kahramanmaraş Müzesi 2012 yılı Mayıs ayında hizmete açılmıştır.

Envanter kayıtlarında 30.000 eser bulunan Müze, yedi adet teşhir salonu, birer adet çocuk eğitim ve çok amaçlı toplantı salonu, bahçe teşhir ve çevre düzeni ile ziyaretçilerini beklemektedir.

-Antik Fil Sergi Salonu

-Direkli Mağara Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu

-Domuztepe Höyük Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu

-Maraş Aslanı ve Hitit Eserleri Sergi Salonu

-Mozaik Sergi Salonu

-Taş Eserler ve Steller Sergi Salonu

-Kronolojik Arkeolojik Eserler Sergi Salonu

-Sikke Teşhir Bölümü    

-Bahçe Teşhir Kompleksi          

                                                         

2 – DONDURMA MÜZESİ

Şehrimizin simge ürünlerinden bir tanesi de hiç şüphesiz Kahramanmaraş Dondurmasıdır. Doğadan, sunum tezgâhlarına kadar çeşitli aşamalardan geçen bu eşsiz lezzet, şehrimizin ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını sağlayan sembollerden de biridir. Mutfak kültürümüzün başköşesinde yer alan Kahramanmaraş Dondurmasının hazırlanması sırasındaki aşamaları, Kahramanmaraş’a özgünlüğünü gösteren detayları, Dondurma Müzesini gezerek öğrenebilirsiniz. Tarihi Kâtip Han’daki Dondurma Müzesi zemin+2 kattan oluşmaktadır. Her kat ayrı bir sunum alanı olarak teşhir edilmiş; dondurmanın tarihten günümüze ve tezgâhtan sofraya gelişi görsel özenle ziyaretçiler ile buluşturulmuştur.

 3 – Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi şiirin aşkla yoğrulduğu söz ustası yazarlar ve şairler diyarı Kahramanmaraş’ın hem sosyal , hem kültürel ve sanatsal anlamda hem de UNESCO Dünya Edebiyat Kentleri listesine adını yazdırmasında önder Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi olacaktır. Müzede Edebiyatın tarihi ve bu alanda şehrimizin önde gelen kalem sahiplerinin: Kiokslar, Projeksiyonlar ile diğer seslendirme ve film teknolojileri ile anlatıldığı tasarım ve görsel özeni yüksek bir müze özelliği taşıyacak, ayrıca bunların yanı sıra konferans salonu, sergi alanı, büyük bir kütüphane kısmı binayı bütünleyen diğer mekanlardır. Bina 1992 yılında tescil edilmiş olup; orijinalliğini önemli ölçüde koruyarak günümüze kadar gelmiştir. İlimiz Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan bu tarihi yapı Kara Lise adı ile anılan eski Kahramanmaraş Lisesi olup 1863 yılında Protestan Okulu olarak açılmış ve daha sonralar 1933 yılında ise şehrimizdeki ilk eğitim kurumu olarak açılmıştır. 

4 – TEMATİK MUTFAK MÜZESİ

Kahramanmaraş’ın mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılması, yöresel lezzetlerinin toplanması, zahire geleneğinin gösterilmesi, yöresel yemeklerin nasıl yapıldığının fotoğraf ve canlandırmalarla tanıtılması amacıyla kurulan müze Kurtuluş Mahallesi’nde bulunmaktadır. 2017 yılında ziyarete açılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.