Yavşan Yaylası, Maraş Ovası’nın güney sınırını oluşturan Gavur Dağlarının kuzey uzantılarında yer alır. Fatmalı ve Dereboğazı mahalleri üzerinden iki farklı şekilde ulaşmak mümkündür. Her iki yol kente yaklaşık ve köylerden 36 km mesafede sonra stabilizedir. Türkiye’nin 39. Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, 348 Hektar büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır. Toplam alanı 348 hektar olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı,3 kullanım alanına ayrılmıştır. 1) Mutlak Koruma Alanı: 238 hektar 2) Sınırlı Kullanım Alanı: 77 hektar 3) Kontrollü Kullanım Alanı: 33 hektar’dır. Tabiat Parkının güney kısmında, 238 hektarlık alan, 600-700 yaşlarında sedir ağaçları, çeşitli endemik flora ve fauna türlerini bulundurmaktadır.
Bitki türleri açısından oldukça zengin olan Yavşan Yaylasında yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, alanda 67 familyaya ve 287 cinse dağılmış 529 tür takson bulunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu bitkilerden 65 tanesi endemiktir. Alanda, iğne yapraklı türlerden ülkemizde doğal olarak yetişen Toros Göknarı (Abies cilicica), Toros Sediri (Cedrus libani), karaçam ile ardıç, yapraklılardan titrek kavak ve meşe türleri yayılış göstermektedir. Dere içlerinde yabani ceviz bulunmaktadır. Saha değişik türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Yabani hayvan olarak; yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve değişik kuş türleri bulunmaktadır. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı’nın ulusal ve uluslararası düzeyde sahip olduğu kaynak değerlerin korunarak, koruma-kullanma dengesi içinde devamlılığı ile aynı zamanda halkın dinlenme, eğlenme ve bilgilenmesini sağlaması yanında; Biyolojik çeşitliliğin korunması, doğa mirasının korunması, kültür mirasının korunması, abiyotik doğal kaynakların korunması (Toprak, su ve hava) çevre eğitimi ve rekreasyonel kullanım hedeflenmiştir.
Yavşan Yaylasında yeşilin her tonunun görülebildiği ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine doyumsuz manzaralar sunuyor. Yavşan Yaylası’nda dünyada yayılış alanı daralan ağaç türleri de bulunuyor. Doğal güzelliğiyle Karadeniz yaylalarını aratmayan ve kente yakınlığıyla doğa tutkunlarının tercihi oluyor. Özellikle hafta sonları doğa turlarının uğrak mekanı olan yaylaya gelenler, soğuk suyu, serin havası ve kuş sesleriyle buranın güzelliklerini doyasıya yaşıyor. Yaylada kamp alanlarında hem çadır kurup konaklayabilme hem de piknik yapabilme imkanı bulan ziyaretçiler, sıcak havalarda özellikle hafta sonları buranın yolunu tutuyor. Yavşan tabiat parkı aileniz ile günübirlik vakit geçirmek, zorlu dağ bisiklet turları için uygun bir ortama sahiptir ve Tabiat Parkı’nda tuvalet ve su bulunuyor. Herhangi bir alışveriş imkanı bulunmayan parka gelirken yiyecek, içecek ve diğer ihtiyaçların unutulmaması gerekiyor. Meyve, sebze gibi ihtiyaçlarınızı yol üstündeki köylerden de karşılayabilirsiniz. Acil durumlarda en yakın yerleşim olan 8 km uzaklıktaki Dereboğazı’na inerek ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz. Doğal hayatın büyük ölçüde korunduğu Yavşan Yaylası’na ulaşan yollara sabah erken saatlerde koyulursanız domuz, sansar, sincap gibi yaban hayatının bölgede insanlardan korkarak yaşamını sürdüren temsilcilerine rastlamanız mümkün. Çobanların ardı sıra koşturan keçi sürüleri de mutlaka karşınıza çıkacaktır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, yaptığı açıklamada, hem endemik bitki çeşitliliği hem de 1600 rakımdaki serin havasıyla Yavşan Yaylası’nın doğaya iç içe yaşamak isteyen vatandaşların ilgisini çektiğini söyledi. Alanın doğa harikası bir yer olduğunu aktaran Kalınkütük, ”Yayla, serin havası ve bol oksijeninden dolayı yoğun talep görüyor. Özellikle sıcak yaz aylarında çevre illerden insanlar buraya geliyor. Yaylaya, serin ortamda güzel bir hata sonu geçirmek isteyen vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor.” diye konuştu.