enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,2613
EURO
34,7800
ALTIN
2.399,75
BIST
10.174,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,2613
EURO
34,7800
ALTIN
2.399,75
BIST
10.174,36

Kahramanmaraş Yumuşak Çöreği

Kahramanmaraş Yumuşak Çöreği
07.01.2022
395
A+
A-

Kahramanmaraş’ın kıymetlisi çörek özellikle Ramazan bayramının en vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Şehrin önemli Çörek üreticilerinden olan TATSAM Çörekleri ve Alfi Çörek önünde metrelerce sıra oluşur ve insanlar bu çöreği sıcak sıcak alıp evlerine götürmek için adeta yarışırlar.

Bu arada eskiden sadece Bayramlarda yapılan maraş çöreği şu anda bir sektör haline geldi ve yılın her günü Kahramanmaraş’ta çörek alabilir şehir dışına kargo ile gönderebilirsiniz. En önemli özelliklerinden birisi Çöreğin aylarca dursa da bozulmuyor olmasıdır.

Aslında Kahramanmaraş’da bir çok çörek çeşiti özellikle de Alfi çöreğin katkıları ile oluşmuştur. Klasik olanı ise taş fırınlı odun ateşinde pişirilen yumuşak maraş çöreğidir. Ayrıca Tuzlu sert çörek, şekerli çörek de eskiden günümüze gelen lezzetlerdir.

Şimdilerde Tarçınlı, Fıstıklı, Biberli, Ballı, Bademli, kakaolu gibi bir çok çeşidini gördüğümüz Kahramanmaraş çöreğini evde yapmak istersek neler gerekir? Kahramanmaraş Çöreği nasıl yapılır ve lezzetinin sırları nelerdir.

Malzemeler: 

  • 500 Gram tereyağı
  • 1 çay bardagi sıvı yağ
  • 1 kilo un
  • çörek otu,susam,tuz (isterseniz sekerlide yapabilirsiniz)
  • yarim paket kabartma tozu
  • 1 su bardagi sut

Öncelikle Fırını en yüksek derecede ısıtmamız gerekiyor. Tereyağı benmari usulü ya da sıcak günlerde biraz dışarıda bekletilerek eritilir, süt hariç bütün malzemeler karıştırılıp bir miktar yoğurulur daha sonra yeterli miktarda süt az az eklenir. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar süt ekleme işlemine devam edilir. Daha sonra hamuru yumurta büyüklüğü kadar parçalara ayırıp merdane ile yassı hale gelecek şekilde açarız. (Burada dikkat edilmesi gereken husus hamurun çok fazla baskı ile çok ince açılması durumunda çörek çok kıtır olacaktır bunu iyi ayarlamanız gerekiyor. İdeal olanı 0,5 ile 1 cm civarında açmaktır.) Evde merdane bulunmayanlar düz açtıkları hamurlara çatal bıçak ile şekil verebilirler. Üzerine çörek otu ve susam atılır.

Hazırlamış olduğunuz hamurları fırın tepsisine yanyana düzülür, en yüksek derecede ısıttığınız fırına atarız. Çöreklerin üst kısımlarının kızardığını gördüğümüzde ters çeviriyor ve diğer tarafını da kızartıyoruz.

Harika Lezzeti ile Kahrmanmaraş çöreğimiz hazır, şimdi afiyet ile yiyebiliriz.