Kahvaltı: Alışkın olunan yiyeceklerle sınırlı bir kahvaltı yapılmalı.
Gerekli Belgeler: Nüfus cüzdanı unutulmamalı. LGS için sınav giriş belgesinin götürülmesine gerek yoktur. Sınav giriş belgeleri sınava girilecek okul müdürlüğü tarafından hazırlanıp öğrencinin masasına bırakılacaktır.
Duygusal Destek: Sınav yerine tek başına gidilmemeli, duygusal destek için yakınlık hissedilen biri veya birileriyle birlikte gitmek faydalı olabilir.
Kıyafet Seçimi: Hava sıcaklığına uygun, rahat elbiseler giyilmeli ve ayağı rahatsız edebilecek ayakkabılar tercih edilmemeli.
Sınav Yerinde Olma: Sınav saatinden en geç yarım saat önce sınav yerinde olunmalı.
Eşya ve Takılar: Çanta, cüzdan, para, kart, telefon, anahtar, kolye, küpe, bileklik, kemer, piercing, saat gibi eşyalar bulundurulmamalı.
Gereçler: Mendil, su, kalem, silgi, kalemtraş gibi gereçler adaylar verilmeyeceği için bu tür gereçler götürülmeli.
Zaman Yönetimi: Sınav salonlarında saat bulunacağı için zaman yönetimi yapılmalı.
Sınav Başlamadan
Masayı Kontrol: Sırada veya masada herhangi bir sorun varsa, masa yüzeyinde deformasyon varsa önceden salon görevlilerine bildirilmeli.
Yönergelere Uyum: Görevlilerin yönergelerine uyulmalı.
Kitapçık Kontrolü: Kitapçık kontrol edilmeli ve gereken kodlamalar yapılmalı.
Zamanlama: Zamanlamaya uyulmalı ve su şişesi optik forma zarar vermemesi için masanın üzerine koyulmamalı.
Sınav Anı
Olumlu Düşünce ve Nefes: Sınava başlamadan önce olumlu düşüncelerle geçirilmeli ve derin nefes alınmalı.
Lavabo İhtiyacı: Sınavdan önce lavabo ihtiyacı giderilmeli.
Oturum araları: Sözel ve Sayısal oturum arasında 45 dakikalık dinlenme süresi olacaktır. Bu süre içerisinde sınav ve sorular hakkında konuşmamak stresini azalması için faydalı olacaktır.
Hayat ve Gelecek: Sınavın önemli olduğunu ancak hayatın ve geleceğin sadece bu sınava bağlı olmadığını unutmamalı.
Ön Yargısız Yaklaşım: Sorulara ön yargılı yaklaşmamalı. Zor ve kolay soruların olacağını bilerek, kolay soruları küçümsememeli.
Turlama Tekniği: Kolay soruları çözüp zor olanları işaretleyerek ikinci tura bırakmak, zamanı verimli kullanmayı sağlar. Zor bir soruya fazla vakit ayırmak demoralize edebilir.
Kodlama: Cevapları her sorudan sonra veya sayfa sayfa kodlamak en ideal yöntemdir.
Mola Vermek: Dikkat dağılması veya odaklanma zorluğu hissedildiğinde geri yaslanıp 20-30 saniye dinlenilmeli.
EĞİTİM Danışmanı Metin Acıpayam, sınav öncesi ve sınav anında bu önerilere dikkat edilmesi durumunda, öğrencilerin sınav kaygılarını daha iyi yönetebileceğini ve daha başarılı sonuçlar elde edebileceğini belirtti.
Tüm öğrencilerin heyecanla ve büyük emek vererek hazırlandıkları LGS, 2 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. Eğitim Danışmanı Metin Acıpayam, ne yapılmalı, ne yapılmamalı sorularını; sınav öncesi, sınav günü ve sınav akşamı başlıklarıyla yanıtladı.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da Liseye Geçiş Sınavı (LGS), 2 Haziran pazar günü (yarın) gerçekleştirilecek. Sınav Günü uzmanlar öğrencilere dikkat edilmesi gereken tavsiyelerde bulundu.