enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,4757
EURO
34,9765
ALTIN
2.433,37
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,5187
EURO
34,9082
ALTIN
2.431,46
BIST
9.813,35

Kahramanmaraş’a özgü Yöresel Yemekler

Kahramanmaraş’a özgü Yöresel Yemekler
A+
A-

Birbirinden lezzetli et yemekleri, özenle hazırlanmış çorbaları ve ağızda harika bir tat bırakan tatlılarıyla beraber, çeşit çeşit baharatlara ve tatlara sahip olan Kahramanmaraş mutfağı, merak edilen lezzetleriyle Kahramanmaraş yöresel yemeklerini sizler için derledik;

1- MARAŞ TARHANASI

Maraş’ta en çok pişirilen çorba şüphesiz ki tarhanadır. Ancak diğer yörelerde yapılanların aksine Maraş tarhanası; neredeyse un kıvamında, küçük taneciklerden oluşmaz. İnce küçük cips kıvamında küçük kıtırlar halinde kızartılarak hazırlanır.

2- ACEM PİLAVI

Listemizin ikinci sırasında sofralarımızdan eksik olamayan pirinç pilavının, daha farklı ve bol malzeme versiyonu diyebiliriz. Pilavın içerisinde neredeyse yok yok. Havuç, et, fıstık, bol baharat, kuş üzümü ve daha hangi sebzeyi isterseniz pilavın içerisine ilave edebilirsiniz. Oldukça doyurucu ve lezzetli olan acem pilavı, Kahramanmaraş’ın sevilen yemeklerinden.

3- MARAŞ TAVA

Patlıcan, soğan ve biberlerle çevrilmiş, küçücük kuzu etlerinin fırında uzun süre pişirilmesiyle hazırlanan Maraş tava, yağını bırakan etin ve sebzelerin enfes uyumuyla damaklarda şenlik yaratır.

4- ELİ BÖĞRÜNDE

Kahramanmaraş yöresel yemekler listemizin dördüncü sırasında, meşhur tepsi lezzetlerinden eli böğründe yemeği yer alıyor. Kuzu etinin büyük tepsilerde yanlarında domates, biber ve soğanla beraber fırınladığı yemek Kahramanmaraş’ta özel günlerin vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Yavaş yavaş pişen kuzu etinin, soğan ve domatesle birleşmesiyle de etin tadına enfes bir lezzet katıyor.

5- MARAŞ PAÇA

Paça çorbası sevenlerdenseniz, Kahramanmaraş’ta yapılan Maraş usulü paça çorbası da tam size göre. Bol etli, ve acılı olarak yapılan paça çorbası, isteğe göre içerisine sumak eklenerek de pişirilebiliyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen paça çorbası, Kahramanmaraş’ta yaz kış farketmeksizin mutlaka sofralarda yerini alıyor.

6- MARAŞ KÖFTE

Listemizde 6.sırada yer verdiğimiz maraş köfte için önce bol kimyonlu köfte, küçük bir şiş ya da kürdana geçirilir. Üzerine köfte ile aynı şekilde, yuvarlak yuvarlak doğranmış; kızarmış patates, patlıcan, domates ve biber geçirilir. Salçalı sos ile fırına verilen malzemeler, kokusuyla lezzetini belli eder.

7- SÖMELEK KÖFTE

Kahramanmaraş’ın sık sık tüketilen, oldukça pratik yöresel yemeklerinden olan sömelek köfte, bulgurdan yapılıyor. Minik minik hazırlanan köftelerin haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biber eklenmesiyle hazır hale gelen yemek, lezzetiyle parmak ısırtıyor.

8- KALİLİ KÖFTE

Kahramanmaraş sofrasında yerini alan ilginç yemeklerden bir diğeri de, kalili köfte. Kahramanmaraş’ta sincap anlamına gelen kalili içerisindeki ceviz büyüklüğündeki bulgurlar sebebiyle yemeğe, bu isim verilmiş. Bulgurlu köfteler, kıymalı tarhanayla beraber kaynatılıyor. Kalili köfte Maraş mutfağının oldukça sevilen yemeklerinden biri olan kalili yemeğini, kendi evinizde de deneyebilirsiniz.

9- CİĞERLİ BULGUR PİLAVI

Listemizde 9.sıradaki yemeğimiz Ciğerli Bulgur Pilavı. Ciğer ve bulgur bir araya gelmiş en güzel ikililerden biri desek yanlış olmaz. Mis gibi doğal ve tazecik tere yağında kavrulan bulgurların içerisine, kavrulmuş ciğer eklenmesiyle yapılan yemek, isteğe göre içerisine çeşitli sebze ve baharat konularak da servis edilebiliyor.

10- MUMBAR DOLMASI

Kahramanmaraş yöresel yemekler listemize, meşhur lezzetlerinden biri olan mumbar dolması ile devam ediyoruz. Genellikle Güneydoğu Anadolu’da sıklıkla yapılan dolma, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta en çok yenilen et yemeklerinden. Temizlenmiş koyun bağırsağıyla yapılan dolma, içerisine eklenen pirinçli, kıymalı ve baharatlı harç ile oldukça lezzetli bir tat ortaya çıkarıyor.

11- YOĞURTLU DÖVME ÇORBASI

Listemize bir çorba ile devam ediyoruz. Özellikle kış aylarında sofralarda yerini alan çeşit çeşit sofralarda, Türkiye’nin her yöresinde çorbalar en başta yerini alıyor. Kahramanmaraş’ta sık sık yapılan çorbaların başında gelen Yoğurtlu dövme çorba, sıcak ya da soğuk içilebildiği için, yaz aylarında da bolca yeniyor.

12- TİRŞİK ÇORBASI

Listemizde 12.sıradaki yemeğimiz Tirşik Çorbası. Kahramanmaraş’ın lezzetli çorbalarından olan tirşik çorbası, şehrin Andırın ilçesinde sıklıkla yapılan ve oradan diğer yerlere yayılan bir çorba. Pancar çeşidi olan tirşiklerin toplanıp temizlenmesiyle yapılan çorba, oldukça zahmetli bir şekilde yapıldığı için genelde her gün tüketilen çorbalardan değil. Isırgan özelliği taşıyan tirşik otlarının, boğazı yakan özelliğinin yok olması için yaklaşık 13 saatlik bekleme süresinden sonra tüketilen çorba, içerisine dökülen ayran sayesinde yaz kış tüketilebiliyor.

13- MARAŞ DONDURMASI

Maraş’a gidip de yenmeden gelinmemesi gereken, pek çok şehirde benzerinin yapılmaya çalışıldığı ama Maraş’taki lezzetinin bir türlü yakalanamadığı Maraş dondurması, keçi sütünden yapılmasıyla öne çıkar. Mis gibi salep kokusunun ve tadının bulunduğu Maraş dondurması, uzadıkça uzayan harika bir kıvama sahiptir. Öyle serttir ve kıvamlıdır ki kesilerek servis edilir.

14- UN SUCUĞU

Listemizde son sırada Un Sucuğu var. Lokum gibi kıvamıyla Maraş’ta kış aylarının favori lezzeti olan un sucuğu, ipe sarılan unlu cevizli karışımın kurutulup bekletilmesiyle hazırlanır. Kuruyup lokum kıvamına gelen tatlı, bembeyaz rengiyle dikkat çeker.