enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Açık
36°C
K.Maraş
36°C
Açık
Cumartesi Açık
37°C
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
38°C
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,9726
EURO
35,8242
ALTIN
2.530,25
BIST
10.882,85

40 BİN KONUT SAHİBİNİ HAYALİ BİR RAPOR İÇİN Mİ BEKLETİYORLAR?

Kahramanmaraş’ta “Uygun Olmayan Alanlar” bilmecesi hala çözülemedi.

40 BİN KONUT SAHİBİNİ HAYALİ BİR RAPOR İÇİN Mİ BEKLETİYORLAR?
REKLAM ALANI

6 Şubat depremini merkez üssü Kahramanmaraş’ta “Uygun Olmayan Alanlar” bilmecesi hala çözülemedi. Birçok kez sorunun çözüleceği belirtilse de depremin üzerinden geçen 15 ayın sonunda bekleyiş sürüyor.

PEKİ NE OLDU?

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü, Alican Kop tarafından hazırlanan “Uygun Olmayan Alanlar” raporuyla başlayan bilinmezlikler silsilesi, jeoloji Mühendisi ve Deprem Bilimci Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş tarafından hazırlana ikinci raporla yön değiştirdi.

Alican Kop tarafından 50 hendek açılarak incelendiği iddia edilen ve aktif fayların yer aldığının rapor edildiği bölgede, Ramazan Demirtaş tarafından yapılan incelemelerde sakınım bandının yapılmasının facia olduğu ve deprem üretecek aktif bir fay kırığının olmadığı belirtildi.

Özellikle son dönemde sosyal medya hesaplarından sıkça birbirlerine raporlar ve incelemelerle ilgili göndermeler yapan iki deprem uzmanının aynı noktada buluşamamasının sonucunu ise evleriyle ilgili akıbeti merakla bekleyen 40 bin aile yaşıyor.

HENDEK AÇILDI MI? AÇILMADI MI?

Alican Kop tarafından depremden hemen sonra açılan ve ilgili bakanlıktan ödeme alınan hendeklerle ilgili ise akıllarda onlarca soru işareti var. İddialara göre bu kazıların yapılmadığı ve raporun depremden çok önce hazırlanmış bir rapor olduğu belirtiliyor. Raporun deprem sonrası sunulmasıyla birlikte ilgili bakanlıktan ödeme alındığı da iddialar arasında yer alıyor.  Kazıların hangi yetkili kişi tarafından yapıldığı ve hendeklerin fotoğraflanıp kontrol edilip edilmediği ise bilinmiyor.

YENİDEN İNCELEME İLE RAPOR DEĞİŞTİ AMA SONUÇ DEĞİŞMEDİ

Şehrin batısının imara kapatılmasına neden olan harita sonrası Büyükşehir belediyesi tekrar inceleme yapılması için Çanakkale Üniversitesi ve Paleosismolog Ramazan Demirtaş’ı şehrimize çağırdı. Belediye ve Bakanlığın gözetiminde hendekler açarak olduğu iddia edilen fay bölgeleri tekrar incelendi. Bu raporda sakınım bandı yapılmasının facia olduğu, deprem üretecek bir fay olmadığı belirtildi.

SONUÇ DEĞİŞMEDİ

İkinci raporun hazırlanmasının üzerinden aylar geçmesine karşın imara kapanan yerlerde bir değişiklik kaydedilmedi. İki rapor sonrası Bakanlığın tekrar inceleme için ekip gönderdiği ve ekibin Büyükşehir Belediyesine dahi bilgi vermeden inceleme yaparak tekrar Ankara’ya döndüğü belirtilmişti. Ancak dönemin Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, bizim bilgimiz dahilinde olmayan hiçbir raporu kabul etmeyiz diyerek olası bir olumsuzluğun önüne geçmişti. 6 Şubat depremlerinde yıkımın olmadığı Uygun olmayan alanlar sorununun çözüme kavuşması için yüzbinlerce kişinin bekleyişi sürüyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.