enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
34,0242
EURO
38,0228
ALTIN
2.827,57
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Yağmurlu
30°C
K.Maraş
30°C
Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Yağmurlu
25°C
Pazar Çok Bulutlu
28°C
Döviz Bilgileri
DOLAR
34,0462
EURO
37,9983
ALTIN
2.822,89
BIST
9.957,72

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Kritik Uyarı

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Kritik Uyarı
REKLAM ALANI

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından devam eden kalıcı konut yapım çalışmaları, yaz aylarının gelmesiyle 40 dereceyi bulan sıcaklıklarla karşı karşıya. Bu durum, beton döküm işlemlerinde dikkat edilmesi gereken teknik hususların önemini artırıyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Uygar Gündeşli, sıcak hava koşullarında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Başkan Gündeşli’nin yaptığı uyarılar şu şekilde: “Yüksek sıcaklıklar betonun performansını, kalitesini ve dayanımını olumsuz etkileyebilir. Beton döküm zamanına, kürü ve bakımına özen gösterilmezse, beton hızlı priz alacak, rötre oluşacak, kalıba yerleştirilmesi zorlaşacak ve mukavemeti azalacaktır. Tıpkı kış aylarında +5 derecenin altındaki soğuk hava koşullarında beton dökmenin riskli olması gibi, yaz aylarında da aşırı sıcaklarda beton dökümü risklidir. TS 1248 standardına göre, hava sıcaklığının üç gün boyunca 30 derecenin üzerinde olması ‘aşırı sıcak hava’ olarak tanımlanmaktadır.”

Barınma İhtiyacını Karşılamada Sağlam ve Dayanıklı Konutlar İnşa Edilmeli

Barınma ihtiyacının yüksek olduğu ve inşaat çalışmalarının hızla ilerlediği bu dönemde, kalıcı konutların yanı sıra sağlıklı ve dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. İnşaat firmalarının şantiyede alması gereken önlemler ve beton firmalarının yapması gerekenlerle ilgili bazı önemli detayları İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Uygar Gündeşli şu şekilde ifade etti:

“Öncelikle beton santrallerinde alınması gereken tedbirler var. Betonu oluşturan malzemelerin (çimento, kum, agrega, su) soğutulması ve doğrudan güneşe maruz bırakılmadan depolanması gerekmektedir. Hidratasyon ısısı düşük çimentolar kullanılabilir. Priz geciktirici kimyasal katkılar kullanılabilir. Beton taşıyan kamyonların (mikserlerin) dış yüzeyi telis bezi ile sarılıp santral çıkışı soğuk su ile ıslatılabilir.

Şantiyelerde alınacak tedbirlere gelince, döküm sahasına yakın mesafedeki beton santrali tercih edilmeli ve döküm için gelen beton mikserleri bekletilmeden pompaya ilave edilip dökümü gerçekleştirilmelidir. Beton döküm öncesi kalıplar ve donatılar soğutma teknikleri kullanılarak soğutulmalıdır. Kolon kalıpları ıslak telis benzeri çuval ve su tutucu bezlerle sarılmalıdır. Döküm sonrası beton prizini alınca döşeme yüzeylerine de bu tip su tutucu bezlerle betonun nemli kalması sağlanabilir. Döküm sahasında rüzgar etkisini azaltacak paravanlar kullanılabilir. Beton dökümü doğrudan güneşe maruz kalınmayan ve günün serin saatleri olan sabah ve akşam saatlerinde yapılması daha uygundur. Beton dökümü tamamlandıktan sonra betonun bakımı yani kürleme işlemi çok büyük önem arz etmektedir. Mümkünse günde en az 2 kere ve minimum 14 gün boyunca yapılmalıdır. Unutmayınız ki şantiyeden aldığımız küp beton numuneleri laboratuvarlarda su dolu küvet içerisinde bekletilmektedir!

Son olarak Gündeşli, beton mikserlerinden çıkan betona ekstra su eklenmemesi gerektiğinin altını çizerek, “1 m³ betona sonradan eklenen sadece 10 litre su, beton mukavemetini yaklaşık %8 düşürecektir” dedi. Depreme daha dirençli kentler ve güvenli bir gelecek için tüm inşaat çalışmalarının kurallara uygun yapılması gerektiğini vurguladı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.