enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadmuhammet eliaçık
DOLAR
32,3868
EURO
35,0513
ALTIN
2.325,75
BIST
9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Döviz Bilgileri
DOLAR
32,3865
EURO
35,0621
ALTIN
2.326,80
BIST
9.117,11

Eliaçık “TÜMKİAD Kahramanmaraş’ın geleceğinde hep olacak”  

Tüm Kalkınma ve Girişimci İş İnsanları Derneği (TÜMKİAD) Kahramanmaraş İl Başkanı Muhammet Eliaçık, gazeteci Mesut Tuğrul’un Moderatör TV’de konuğu oldu.

Eliaçık “TÜMKİAD Kahramanmaraş’ın geleceğinde hep olacak”  

Trabzon Caddesinde gerçekleştirilen canlı yayına konuk olan Eliaçık, burada kendisi ve derneğinin çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kabul etseler de etmeseler de TÜMKİAD Kahramanmaraş’ın geleceğinde olacak diyen Eliaçık, TÜMKİAD’ın Kahramanmaraş’ta kurmuş olduğu ekibin kentin geleceğinde her zaman isimlerinin duyulacağını ifade etti.

Kendisini Kahramanmaraş için elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir genç olarak tanımlayan Eliaçık, öğrendikleri, bilgi birikimi ve tecrübeleriyle sadece Kahramanmaraş’ta değil Türkiye genelinde ve sonrasında Dünya geneline ulaşan bir isim olduğunu belirtti.

-“İKLİMLENDİRME UZMANIYIM”

Türkiye’nin ilk iklimlendirme uzmanı olduğunu anlatan Eliaçık, google üzerine bu kelimenin aratıldığında da yine ilk sırada kendisinin çıktığını ifade etti.

29 yaşında 21 yıllık sektör tecrübesine sahip olduğunu aktaran Eliaçık, “Babadan oğula mesleğimizi devam ettiriyoruz. Yaptığınız işi ya ilk yapacaksınız ya da en iyisini yapacaksınız.” dedi.

TÜMKİAD’ı anlatarak sözlerine devam eden Eliaçık, şöyle konuştu:

“Önceden adı duyulmamış bir TÜMKİAD’ı biz Kahramanmaraş’a duyurarak tanıttık ve şu anda sahada aktif olarak, her alanda bulunan, elini memleket için taşın altına koyması gerektiği yerde koyan, tarafsız ama devletine bağımlı Kahramanmaraş’ın en güzel STK’larından birisiyiz.”

-“HERKESE KAPIMIZ AÇIK”

Eliaçık, TÜMKİAD’ın üyelik süreci hakkında, kapılarının herkese açık olduğunu, ilk önce 3 aylık bir test sürecinin olduğunu ve karşılıklı olarak tanıma evresinden geçildiğini 3 ayın sonunda ise üyeliğin yapıldığını, ağırlıklı olarak esnaflardan 100’e yakın üyelerinin olduğunu vurguladı.

KOBİ’ler ve Esnaflara yöneldiklerini, burada bir açığın olduğunu anlatan Eliaçık, “Şehrimizde MÜSİAD var, KASİAD var. Bunlar Türkiye’nin birer değerleri ancak biz esnafımıza yönelik böyle bir çalışma yaptık. Güzelde oldu. Bir kapıyı açtığımızı düşünüyorum ve bizden sonra da sayı zamanla artmaya başladı.” dedi.

“ZAM FURYASI BAŞLADI”

Mesut Tuğrul’un ekonomi üzerine sorusunu ise Eliaçık şöyle yanıtladı:

“Ekonomik süreç şu anda daraldı. Özellikle üyelerimizle bir araya geldiğimizde ve yaptığımız esnaf ziyaretlerinde, herkesin şu anda tek derdi, ekonomi. Bunu besleyen kriterler var. Enerji maaliyetlerinn artması, enflasyonun açıklanandan fazla hissedilenin olması, Ocak ayında 1 torba çimentonun 38 liradan Nisan’da 90 liraya çıkması gibi 4 ayda ne oldu da yüzde 200 zam geldi? Ülkelerde zam furyası başladığı zaman güven ortamı oturana kadar gider. Ancak spekülasyonlarla bu arttırılırsa furya artmaz devam eder.”

-“DEVLETİMİZE GÜVENİYORUZ”

“Asgari ücrete yapılabilecek olan zam ihtimali ve konuşulması bile fiyatların artmasına etki etti. Mevcut şartlarda alım gücünü yükseltmek lazım. Geçen yıl pandemi döneminde cafe restaurant sektörü çok etkilendi ama hizmet sektöründe çok ciddi bir ciro artışı yaşandı. 2022’de ise geçen yıl ki cirodan daha çok azalma var. Biz yinede devletimize güveniyoruz. Bizim devletimiz çok güçlü bir devlet bunlarında üstesinden gelecektir.”

Eliaçık, “Türkiye ekonomisi sizce ne zaman düzlüğe çıkar?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Sosyal medyada bizim tarımımızın hiç olmadığına dair paylaşımlar görüyorum ama geçtiğimiz hafta baktığım rakamlara göre, Türkiye kendine yetinirlik olarak özellikle tarımda ilk sırada. Yani tarım ülkelerinden ziyade Türkiye kendi tarım ürünleriyle kendisine yetiyor. Bizim düzlüğe çıkabilmemiz için bu yıl övünerek söylüyoruz ki, ihracatta rekor kırdık. Ancak diğer yandan da makas açılıyor ve ithalat oluyor. 2021 ile 2022’nin ithalat ihracat açığına baktığımızda 5 milyardan 7 milyar dolara çıkmış. Bizim zor zamanlarda zekamız ortaya çıkar ve sisli günleri güzel değerlendiririz. Burada da şuna bakmak lazım, ihracat artarken, ithalatta artan ürünleri aslında ülkemizde babayiğitler taşı elin altına koyarak azaltabilir.”

“Şu anda enflasyon resmi rakamlarda arttı ama talepte bitmiyor. Her gün şikayet ediyoruz ama talep bitmiyor. Özellikle sosyal medyadan gördükleriyle gençler heveslenebiliyor. Bizim vatanımız burası, bu kadim topraklar. Geçen gittiğim bir davette, aselsanın ve iha’larımızın yazılımlarını yapan gençlerle tanıştım. Amerika onlara, burada aldıkları maaşın neredeyse 5 katını teklif etmiş. Ama çocuk diyor ki, ‘Babam bana dedi ki, oğlum senin yaptığın silahla milletimizi vuracaklarsa aldığın para yüzüne gözüne dursun dedi.’ Babası da imammış. Bizim gençlerimize bunu öğretmemiz gerekiyor her şey para değil.”

Sizce kent siyasetçileri, kentin sorunlarıyla ilgileniyorlar mı?

“Evet, ilgilenenler var onların hakkını inkar edemeyiz. Elini taşın altına koymaktan çekinmeyen ve mücadele eden siyasilerimiz var. Ama burada olaya şöyle de bakmamız lazım. Siyasilerimiz, şehrin lokomotifini biraz daha harekete geçirmelidir. Bir şehrin ticaret ve ekonomi sistemini ben bir trene benzetiyorum. Sanayiciler lokomotiftir bütün yükü onlar çeker. Vagonlar da halk olarak peşinden gider. Tekerler olmazsa vagon zorlanarak gider. O tekerlerde esnaflardır. Burada esnafı rahatlatacak olan da siyasilerdir. Keşke ellerini biraz daha taşın altına koyup Kahramanmaraş’ı makus kaderinden kurtarmak için harekete geçseler şehrimiz çevre illerin üstüne çıkacak çalışmalar yapacaktır.”

Muhalefet sizce görevini yapabiliyor mu?

“Biz Türkiye’de ki muhalefet sistemini eleştiriyoruz çünkü muhalefet sadece kötülemek değil, açık aramakla olmaz. Muhalefet Avrupa ülkelerinde de var. Sorunlara örnek teşkil edici bir proje sunmak ve halka bunu bakın bu sorunu biz çözdürdük diyerek karşısına çıkmaktır. Ben bu konuda muhalefet partilerinin tutumlarını çok doğru bulmuyorum. Şehrimizde aktif olarak çalışan muhalefet partisi olarak İYİ Parti’yi sahada görüyorum. Bunun dışında etkili bir muhalefet yok.”

Kahramanmaraş’ta STK-İŞ DÜNYASI-SİYASET birliği beraberlik var mı?  

“Bizim bu muzdarip olduğumuz bir konu. TÜMKİAD 2 yıldan yana Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren bir dernek. Bu zamana kadar kimseye A demiyor B demiyor. Tarafsız bir şekilde devam ediyoruz. Yayının başında da siz dile getirdiniz bunu ve herkese eşit mesafedeyiz. Ancak yapılan STK buluşmalarında TÜMKİAD’ı bir adım geride tutmaları ve görmemezlikten gelmeleri ne kadar birlik ve beraberlik olduğunu gösteriyor. Burada şehrin yöneticilerinin tutumları bizleri rahatsız ediyor. Sonuçta sadece kendilerinin dediği gibi olacak bir TÜMKİAD hiçbir zaman bulamayacaklar. Biz her zaman STK olarak herkesi temsil ediyorsak, doğru bildiğimizi, kendi arkadaşlarımızla uygun görmediğimizi birilerinden korkarak söylemiyorsak bize de yazıklar olsun. Biz hiçbir zaman öyle olmayacağız. Belki söylemlerimiz belki de eleştirilerimiz, bütün siyasi partilere gitmemiz birilerini rahatsız ediyor olabilir. Belki kaşımızı belki gözümüzü beğenmiyorlardır. Ben bunu açık yüreklilikle söylüyorum, kabul etseler de etmeseler de TÜMKİAD Kahramanmaraş’ın geleceğinde olacak. En azından TÜMKİAD’ın Kahramanmaraş’ta kurmuş olduğu ekip, kentin geleceğinde her zaman isimlerini duyacağınız birer bu vatan ve memleket sevdalısı iş insanları yetiştiriyoruz.”  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.